Categories
hračky pro holky hračky pro kluky hračky pro mámu pro děti

Dvě jednou ranou: pro maminku i pro bejby

Když táta kupuje lego, měl by férově přiznat, že kromě Jiříčka kupuje stavebnici i pro velkého Jirku. S vláčky, autodráhou a playstation je to stejné. Není divu, že na to maminky žehrávají. Stěží totiž najdeme hračku, která by přinášela stejnou radost mamince jako dětem. Jestli se po nějaké takové plácačce na dvě mouchy pídíte, zkuste to mezi knížkami. S nejvyšší pravděpodobností budete u ratolestí i maminky slavit úspěch s jakýmkoli titulem z pera a štětce Daisy Mrázkové.

Mají totiž speciální kouzlo. Jsou dostatečně jednoduché pro předčítací věk i pro první čtenáře – ale úplně stejně zapůsobí i na dospělé. Ať už je to navzdory jejich jednoduchosti, nebo pro jejich prostou upřímnost – což jsou stejně dvě strany téže mince. Hlavně ale proto, že stále znovu a znovu vybízejí k hledání v obrázcích i textu a že nechávají nacházet.

Autorské knížky dnes pozapomenuté legendy české ilustrace vycházely zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech (snad máte některé ještě doma). Znovu se pak začaly objevovat po roce 2000, ovšem cesta od nadšeneckého nakladatele ke knihkupcům není jednoduchá, někde trvala pár let, někde ji knížky mají teprve před sebou.

Pět reedicí Daisy Mrázkové vydalo vydavatelství Grantis. Jednu reedici a jednu novinku nakladatelství Baobab.

Komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *