Categories
hračky pro holky hračky pro kluky pro děti

Černý střelec ze třetí třídy

knížka Kolik váží Matylda?
knížka Kolik váží Matylda?

Zajímají vaše děcka jen knížky o magii a jednorožcích? Bylo by třeba trošku je vrátit do světa, kde abraka nefunguje a v průšvihu hned nespěchá na pomoc trpaslík?

Vás do něj z pouští a prérií vracel Vojtěch Steklač či Švandrlíkovi žáci Kopyto a Mňouk. Pokud byste však chtěli tip i na cosi čerstvějšího, zkuste knížku Kolik váží Matylda. Nečesaným jazykem (nebalit k babičce na víkend!) ji vypráví Kája Votruba, černý školák. Ne že by chodil do školy načerno, třeťák Kája je prostě černoch. A na knížce o něm je super, že z toho nejsou žádné sociálněkritické tanečky o rasové problematice. Naopak, Kája má vcelku normální problémy, které si nezadají s problémy Bořka a spol. – s významem některých cizích slov, se školou, sestrou, která má „pobertu“, rodiči, ale hlavně s Matyldou, která mu jde po krku, protože jednou viděl… co vidět neměl.

Tahle Matylda je tyranská tlustá („Menuje se ještě k tomu Tučná jako ten zpěvák, co zpíval písničku vo sejrech a už je mrtvej.“) holčička ze sedmé třídy. A Kája se kromě jiných dobrodružství ve škole i doma, ve městě i na vsi pouští do nebezpečného questu: zjistit, kolik slečna, jíž spolužáci přezdívají „maskodont“, váží.

Jiří Holub: Kolik váží Matylda / Ilustrovala Bára Buchalová / Praha: Euromedia – Knižní klub, 2009

zdroj: knizniweb.cz

Komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *